top of page
Search
  • Petra

Nugatovi srčki (doma narejeno darilo za valentinovo, prvič)

Pred Valnetinovim vam želim predstaviti kako na preprost način sami izdelate nekaj različnih vrst pralinejev, če bi radi kako ljubljeno osebo presenetili z doma narejenim darilom.

Prvi tutorial pripravljam v sodelovanju z http://www.lumist.si/, ki ima najlepše čokoladne okraske, v pondubi pa ima tudi jedro današnjega tutoriala, naprej pripravljen nemški nugat. Več o nugatu/gianduji nasplošno si lahko prebrete tukaj. Nugat, ki ga dobite pri Lumist, proizvajajo v Lübecku v Nemčiji in če se vam to ime zdi znano, ste ga skoraj zagotvo slišali v povezavi z marcipanom. Lübeck ima namreč izjemno dolgo tradicijo proizvajanja zelo kvalitetenga marcipana in oznaka Lübeck Marzipn je geografsko zaščitena in ima veliko višje standarde kot navadni marcipan. Tako se mi sploh ni zdelo čudno, da iz mesta z najboljšim marcipanom v Evropi prihaja tudi izredno dober nugat.


Ampak vrnimo se k tutorialu (to besedo uporabljam, ker bi zadevo težkega srca imenovala recept, saj pravzaprav ničesar ni potrebno skuhati)


Potrebujete:


Sestavine:

-nugat


-staljeno temperirano čokolado (vseeno kake barve, ampak meni k nugatu najbolj paše temna, ki s svojo rahlo grenkobo uravnoteži sladkost nugata, ampak izberite po okusu)

*ali candy/deco melts / čokoladni nadomestek, če res ne želite temperirati čokolade


-okraske kot so kodrčki, kroglice, mrvice, polovice lešnikov, …


*zanalašč vam ne bom dala količin, ker je to odvisno povsem od vaše presoje. Potrebujete približno 1/3 količine čokolade napram količini nugata, vendar je pralineje veliko lažje tunkati v večjo količino čokolade. Čokolado, ki ostane, lahko potem porabite kot sestavino za ganache za pralineje, ki jih bom predstavila naslednjič. Za en praline potrebujete približno 30g nugata, ampak je zadeva odvisna od velikosti vašega izrezovalca



Orodje:

-globoka posoda za bain marie ali topilnik čokolade

- mali izrezovalec za kekse v obliki srčka (zaradi mene lahko tudi česa drugega, samo pač … valentinovo:))

-valjar

-peki papir

-paletni ali navadni nož (za mazanje)

- navadne vilice ali vilice za pomakanje pralinejev (na voljo na vseh spletnih trgovinah s pripomočki za peko)


Postopek:


1. Temperirajte čokolado. Če si res ne želite temperirati čokolade, lahko tudi švinglate in zgolj raztalite čokoladni nadomestek, kot je npr candy melts. Nikakor pa ne pa zgolj staliti čokolade (kuvertura=čokolada) - le ta bo skoraj zagotvo zacvetela(na njej bodo bele lise). Čokoladni nadomestki imajo namesto kakavovega masla druge vrste maščob (ponavadi palmovo), za to jih ni treba temperirati, imajo pa za to tudi ... slabši okus.


2. Položite nugat, ki ima konsistenco precej podobno plastelinu, med dve plasti peki papirja in ga razvaljate na približno 7 mm, ali na debelino, ki vam ustreza. Ne pozabite, da pride gor še čokolada, tako da bo vse skupaj na koncu za par mm debelejše.


3. Zdaj lahko izberete eno od dveh poti (samo ne tiste, ki je ni. haha,popdesign, ha). Cel kos nugata lahko premažete s tanko (1mm) plastjo temperirane čokolade in potem izjemno hitro izrežete ven srčke, ostanke pa pojeste. Lahko pa izrežete srčke in vsakega posebej namažete s tanko plastjo temperirane čokolade. Druga metoda je malo bolj zamudna, ampak tako lahko »ostanke« date skupaj in še enkrat razvaljate in izrežete (ali jih uporabite v kaki drugi sladici, kot npr. mousse, o katerem bom tudi kaj napisala:))



4. Ko se temperirana čokolada na srčkih strdi (3 min max, če ne imate v kuhinji prevroče / niste vredu temperirali) jih s čokoladno stranjo date na vilico ter pomočite v čokolado. Če ne bi bili namazani s čokolado bi se 1. lepili na vilico in 2. dno bi imelo premalo čokolade.


Pomakanje pralinejev v čokolado je hkrati preprosto in zakomplicirano, saj želimo da je na njih ravno prav čokolade. Poteka približno takole: praline nežno položimo na gladino čokolade in ga z vilico potisnemo pod njo. Potem damo vilico pod praline, ga potegnemo iz čokolade, parkrat stresemo in še parkrat, zgolj z dnom, pomočimo v čokolado. To zadnje tunkanje bo zagotovilo, da se iz pralineja potegne odvečna čokolada (tega ne znam točno razložit, menda zaradi viskoznosti?Čokolada v loncu se prime na čokolado na pralineju in jo potegne dol, nekaj takega. Fizika. Znanost.) Dno vilice postrgamo po robu posode in praline položimo na krožnik/pladenj/štikl marmorja zaščiten s peki papirjem/silikonsko podlogo. Če noče zlest iz vilice si lahko izjemno nežno pomagate z nožem, ampak načeloma bi moral praline prostovoljno it dol.


Nekaj linkov do videov tunkanja:


5. Takoj, ko ga date iz vilice, ga po vrhu okrasite z izbranim okraskom. Čokolada se bo namreč zelo hitro strdila, in ko se bo, se okraski seveda ne bodo prijeli na njo.


6. Počakajte 12 ur, da kristalizira.

7. Mejte se fajn še naprej!

113 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page