top of page
Search
  • Writer's picturePinka Koko

Eton mess (Packarija iz Etona) – Recept, ne komentar na politično stanje v Veliki Britaniji



Zdaj verjetno že vsi poznate Pavlovo, slaščico narejeno iz beljakov, smetane in svežega sadja, za katere izumitelje se predstavljajo tako Avstralci kot Novozelandci. (Če je ne poznate, vam priporočam en skok na google in eno pekovsko popoldne, Pavlova je relativno preprosta za izdelavo in popolna za poletje).

Jaz vam danes predstavljam derivat te sladice, ki ga je še lažje pripraviti. Legenda pravi, da je nastal na zloglasnem britanskem deškem internatu za bogate in talentirane mladeniče, kamor zahajajo ali so zahajali tudi razni plemiči, politiki, ministrski predsedniki, komiki, ... Eton. Bojda so kuharice na neki kriket tekmi dečkom želele postreči Pavlovo, pa se je le ta ne neki točki razsula po pultu. Ker pa sestavin niso želeli zavreči, so jih prestavili in postregli v kozarčkih. Tako je nastala izjemno priljubljena Etonska packarija. (Ampak v resnici je sladica nastala pred Pavlovo, in njena zgodba ni tak zabavna in jaz nisem prehrambeni zgodovinar. Tak so mi jo zgolj prvič “prodali” in dolgo sem jim verjela in fajn zgodba je, ne?)


Tradicionalno so v njej zgolj meringa, smetana in jagode (najboljše britansko sadje, brez konkurence. Prav tako so britanske jagode boljše od naših, žal) ampak v njej lahko uporabimo skoraj kakršno koli sveže sadje, ki ga v tem času najdemo na vrtu, na pultu ali v hladilniku. Moja verzija je pravzaprav narejena iz ostankov od tort, ki sem jih ta vikend prodala in sadja, ki ga v petih minutah nabereš, ko greš po očetovem vrtu.


Pa pojdimo na recept...


Meringa


Jaz meringo vedno delam po receptu Yotama Ottolenghija. Ker je najlažji in imo najboljši. Če pa imate v svojem rokavu kak način kako se vam meringa zmeraj posreči, pa jo komot pripravite na tak način. Pri tej sladici je povsem vseeno kak zgleda, važno je zgolj da je dobra. (In če se vam res mudi... kupljeni španski vetrci bodo čisto OK).

Torej recept po Yotamu:


Pečico predgrejemo na 200°C


  • 300g belega sladkorja

  • 150g beljakov (na oko 5 jajc, ampak jaz uporabljam one iz terapaka, dobite jih v šparu)

  • ščep soli

Sladkor na tanko razporedimo na pekač prekrit s peki papirjem. Damo ga v pečico za nekje 8 minut, ravno tolko, da se začnejo robovi malo topit in ma na oko 100 °C.

V tem času damo beljake v mikser in jih začnemo malo stepat, ravno tolko da se začnejo penit, na srednji hitrosti. Ko je cuker pripravljen, ga damo iz pečice (ki jo ugasnemo in zapremo), damo mikser na najvišjo hitrost in sladkor počasi stresemo v beljake. Stepamo dokler sneg ni čvrst, kakih 10 minut. Na tanko (1 - 2 cm) namažemo po pekaču zaščitenem s peki papirjem in damo v pečico. Če mate pečico, ki dobro tesni, lahko zgolj za nekaj ur pustite v ugasnjeni - meringo namreč sušimo, ne pečemo in pečica bi morala biti še topla od sladkorja. Če se bojite, da se bo preveč ohladila, jo prižgite na ene 100 in pustite meringo v pečici dokler ne bo na zunaj povsem trda, noter pa še mehka (uro, dve). Potlej jo damo ven in ohladimo in nalomimo na par cm velike kose. Tako lahko mamo potem več mesecev shranjeno v dobro zaprti posodi, v katero ne pride vlaga.


Krema


  • na osebo ene 0.5dcl sladke smetane in žlička sladkorja, stepemo

  • vanilija/prah liofiliziranega sadja


V originalni sladici je zgolj stepena smetana odišavljena z vanilijo, ampak zelo preprosto jo izboljšamo s prahom liofiliziranega sadja, ki ga smetani po žlicah dodamo, ko je že skoraj stepena. Ampak če ga nimate, je čisto super že samo smetana s pravo vanilijo (ne podpiram vanilina, but you do you)


Sadje


Znova: v originalni sladici so zgolj jagode, ampak dodate lahko tudi drugo jagodičevje, narezane banane, pasijonko, ... Izogibajte se zgolj sadju, ki vsebuje encime ali kisline, ki slabo reagirajo s smetano (kivi, papaja, ananas, citrusi)

Sadje, v kolikor ni majhno, narežemo na manjše kose. Jagode bodo najboljše, če jih rahlo posladkate in jim dodate majhno žličko rožne vode, borovnice in robide so odlične začinjene z limetino lupinico, marakuja/pasijonka je najboljša kar z žlico postrgana iz lupine.


Sestavljanje


Pripravite si zaželeno število kozarcev. Na dno dajte malo nalomljene meringe, plast smetane, plast sadja in to potem to izmenjujoče nadaljujte, dokler kozarca ne napolnite do konca. Na vrh dajte kak lep kos sadja/meliso ali, če ga imate pri roki, tako kot jaz, čisto malo čokoladnega ganachea ;)



Dober tek!


PS: Besedna zveza Eton mess se v britanski medijih rada uporablja za kaos, ki ga konzervativci v zadnjih letih povzročajo v britanskem političnem okolju (brexit, korona zabvice, ... ), saj se je marsikateri izmed njih, med njimi tudi Boris, izobraževal na Etonu.


---------------------

extra branje/viri



178 views0 comments

Recent Posts

See All

Praznične čokoladne tablice

Decembra nas obiščejo trije dobri, čudežni možje. Ampak, ko dobro pogledamo za kulise praznikov, ugotovimo, da čarovnijo v resnici ustvarjajo predvsem dobre ženske. Mame zbirajo želje za darila in hit

bottom of page