top of page
Search
  • Writer's picturePinka Koko

Praznične čokoladne tablice

Decembra nas obiščejo trije dobri, čudežni možje.


Ampak, ko dobro pogledamo za kulise praznikov, ugotovimo, da čarovnijo v resnici ustvarjajo predvsem dobre ženske.

Mame zbirajo želje za darila in hitijo po nakupih, izbirajo lučke in vence in smreke, vedno točno vedo kje v kleti ali na podstrešju so škatle z okraski, po službi sesajo preproge in umivajo okna, da se ob večerih, ko prižigajo dišeče svečke vse sveti.


Babice gnetejo testa, meljejo orehe, vzhajajo potice, z vnučki izrezujejo kekse, listajo po starih kuharskih knjigah in letih izkušenj in z vonji in okusi v podzavesti pletejo mreže spominov novih generacij.

Moja baba Julka je bila kuharica v Orlu in če veste kaj je Orel, veste, da to ni kar tak. Svojo ljubezen je izražala z maščobo in sladkorjem. Pri njej sta bili za kosilo vsaj dve pečenki, najboljša francoska, najboljša goveja juha in najboljši gresovi knedli. In za praznike je bila njena potica zmeraj najboljša: popolno zvita in ravno prav nafilana. In zame in za druge zbirčneže je zmeraj spekla še eno brez rozin.


Baba Vera ni pretirano rada kuhala, v kuhinji je za mizo reševala križanke in brala revije. Imela pa je najlepše starinske jaslice in na podstrešju vse leto okrašeno smrekico, ki jo je decembra prinesla v dnevno sobo in pošpricala s še malo snega. In imela je skrivni recept za rumovo čokoladne kocke z orehi, brez katerih si nismo znali predstavljati praznovanj.

Mami Tanja decembra svojo kuhinjo spremeni v tovarno piškotov. Speče jih, čisto zares, na tisoče, na desetine receptov, zlaga jih lepe v škatle in z njimi lepša praznike sosedom, prijateljem, stricem in tetam in nam. In četudi preizkuša zmeraj nove recepte iz njenih lepih krožnikov čisto zmeraj prvi izginejo išlarji.

Moja mala sestrica Katrina je zrasla v čudovito žensko in se šla daleč čez hladno morje, v hladni Dublin, učiti umetnosti kulinarike. Zdaj si je tam ustvarila dom in in svoji irski družini in slovenskim zdomce decembra peče orehove potice in kekse. In ko ji uspe priti v Maribor čisto zmeraj skupaj pečeva linške oči. Take v obliki smrekic in gobic in snežakov. In jastogov, jazbečarjev in delfinov.


Veliko mojih najlepših prazničnih spominov so ustvarile ženske v moji družini.

Zdaj, ko ustvarjam svojo sladko zgodbo in jo delim z drugimi, jih želim ujeti v čokoladne okvirje in z njimi malo čarovnije prinesti tudi v vaše domove. Ker so me one naučili in me še učijo kako se sreča širi čez brbončice, če je nekaj narejeno z rokami in z ljubeznijo.


Okusi čokoladnih tablic


Zato sem pripravila štiri polnjene čokoladne tablice.


Julkina potica

Blond čokolada, beli ganache z orehi in rumom, potičin hrustek

Verine rumove kocke (primerne za vegane)

Temna čokolada, rumov fondant, ganache iz temne čokolade z orehi

Tanjini išlarji

Temna čokolada, čokoladni ganache, lešnikov piškotni hrustek

Katarinine linške oči

Bela čokolada, malinov žele, piškotni hrustek

Cena 1 tablice je 5€, cena vseh 4 tablic v kompletu pa 18€

66 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page